A nap bora

Február 17. A nap bora:  A Bibliai édenkert bora – Zorah’s Karasí
Igazán jó bort keresve ritkán indulunk kelet felé és Örményország közel sem tartozik a bornemzetek közé. A történelem viharán át nyugatra csak a genocídium, szovjet diktatúra, területi viták és diplomáciai konfliktusok hírei szivárogtak a Bibliai édenkertként is aposztrofált Örményországból. Mindez ténylegesen igaz,de hiba lenne itt megállni az ismerkedéssel  egy borkedvelőnek. Az ARARAT brandy a korábbi cáfolhatatlan példa arra,hogy igen is alkalmas kiváló szőlőt adni az Örmény-Felföld. A  franciák elismerésükként a féltve őrzött francia borpárlatokra alkalmazandó „cognac” megnevezést is engedélyezték használni Churchill kedvenc brandyjére. A független Örményország lehetőségei  és a táj szépsége megihlette Zhorik Gharibiant,aki Toszkánát mellőzve vásárolt itt szőlőt. A világ legősibb borkultúrája újra életre kelt. Alberto Antonini és Stefano Bartolomei  azon fáradoznak,hogy elhozzák nekünk ezen ismeretlen tájak izgalmas borait.
A Zorah ültetvényei  Yeghednadzor szívében 1400 m feletti magasságban találhatók. Első borukhoz az őshonos airen noirt  választották, aminek érdekessége, hogy képességeit megcáfolva él meg a kontinentális éghajlaton. Bárminek képes ellenállni, vastag héja alatt eleganciát és frissességet hordoz. Kézi szüret után a bor 20%-a francia, 10%-a örmény tölgyfa hordóban érik 3 hónapot, míg 40%-a tartályban pihen. Felidézve a kezdeteket, a bor 30%-a 130 litereses amphorákban érik, olyan agyagedényekben amit a 6100 éve használtak itt a régészeti leletek alapján.
Élénk rubintvörös színű bor, illata magában hordozza a cseresznye és a szilva páratlan aromáját egy kis füstös ízzel fűszerezve azt. Az ízben is visszaköszön az illat gyümölcsös karaktere, amit kiegészít a bor teste, struktúrája. Kiegyensúlyozott, érett gyümölcs és tannin. Nagyon jó hosszúság. Jamie Goode szerint olyan ez, mint az érett pinot noir és a friss grenache keresztezése egy finom borsos utóízzel. Különösen jól illik pikáns ízű húsételekhez, mint a bárány, a kacsa, a vadnyúl és a párol húsokhoz. A korosabb sajtok jó kísérőjeként is kiváló.
Ezt a történet hozza el a VinCE Budapest a távoli kis országból és a pohárban kell keresnünk a bizonyítékot az évezredes történetének szépségeire. A bort Caroline Gilby MW mutatja be a 10 wines, 10 lives, 10 MWs mesterkurzuson március 9-én 11.30-kor.

Február 10. A nap bora:  Negre de San Colonia 2010, Mallorca

Tiszta, közesen mély gránátvörös lila árnyalattal. Intenzív és komplex illat. A tölgyet kísérő elegáns szarvasgomba és aljnövényzet aromái jelennek meg. Gyümölcsös, benne főleg szeder, édesgyökér és finom fa (szivardoboz). Rendkívül összetett és gazdag karakter. Megnyerő íz a szájban egyensúllyal. Az elegancia és a kifinomultság kap szerepet a hatékonysággal szemben. A VinCE Budapest tíz Master of Wine előadója közül Julia Harding MW fogja kóstoltatni a bort saját mesterkurzusán hasonlóan ritka szőlőfajták boraival együtt.

Február: 6. A nap bora: Grace Vineyard Chairman’s Reserve, Kína

A  93% cabernet sauvignon és a 7% merlot új francia hordókban érlelődött 15-18 hónapot. A 2009-es  Chairman’s Reserve  közepes gránát árnyalatú, zamatát a fekete ribizli és a friss szeder mellett babérlevél, bors, cédrus és földes jegyek írják körül. A közepes testű bor szájban jól kiegyensúlyozott, gazdag fekete bogyós ízei remekül jelennek meg frissítő savakkal és a közepes tanninszerkezettel. Nagyon jó erőfeszítés Kína egyik legígéretesebb pincészetéből és jól demonstrálja a benne rejlő lehetőségeket. A bor 2010-es évjáratát kóstolhatják Herczeg Ágnes Kína-mesterkurzusának résztvevői.

 

 

Február 1, A nap bora: Tokaji Fordítás, Erszébet Pince, Tokaj
A mai borunkat egy sommelier ajánlja, de nem ilyen egyszerű a helyzet! Ronn Wiegand a sommelier-k legnagyobb fokozatát is megszerezte, úgynevezett Master Sommelier. Hogy ne legyen zavar a Master of Wine- titulushoz hasonlóan hangzó diploma kapcsán, gyorsan azt is elvégezte, így az MW fokozat is ott áll neve mellett. Az amerikai szakember aztán beleszeretett egy tokaji lányba és a tokaji borokba, így most már itt él, Magyarországon. A következő bort a VinCE Budapest 9 wines, 9 lives, 9 MW-s mesterkurzusán fogja bemutatni:
Egy aszú gazdagságát, egy késői szüret tiszta gyümölcsösségét eleganciával kombinálja ez a 2008-as Fordítás. Hagyományos tokaji borkategória, mégis ma már csak kevesen készítik. Az Erzsébet Pince 2000-ben és 2008-ban készített Fordítást.
A furmint alapbor a mádi Király dűlőből való, az aszúszemek vegyesen minden fajtából, az eredmény gyönyörű struktúra. 2 évet töltött 2/3 új és 1/3 régi hordóban. Illatában erőteljes méz, de citrusos jegyekkel, naranccsal, ananásszal keveredve. Buja őszibaracklekvár, friss virágillat, mangó, egy kis gyömbér. Szép savak, hosszú lecsengés, könnyed gazdagság, tökéletes egyensúly. Olyan mintha egy 5 puttonyos aszút kortyolgatnánk.
Sokáig érlelhető bor, a gasztronómiába frissítő eleganciája, szép savai miatt könnyen illeszthető, akár aperitifként, akár az étkezés végén.
Alkohol: 12 %
Maradékcukor: 122 g/l
Sav: 7,5 g/l

Január 24., A nap bora: Vylyan Csóka, 2007, Villány

Szerencsére nem Nagy Sebestény kóstolhatta utoljára ezt a bort, hiszen a VinCE Budapest egyszervolt borok workshopján, még utoljára meg lehet kóstolni ezt a tételt. Addig is, nézzük mit írt róla Sebi:
Sebestyén naplója – Csóka a pohárban
Decanter IV. évf. 4. szám 2007. április
„Csókát csak a csókosoknak” – mondja a rádióműsor utáni lazító iszogatás (vagyis a takarítás) közben az adás vendége, Ipacs Szabó István, a Vylyan főborásza, és közben olyan gyermekien nevetgél, mintha tényleg keverné a kettőt (a csókát és a csókot, szezont a fazonra igazítással). Persze azt, hogy mit jelent a csóka, a mai napig én sem tudtam ( vagyis hát madárnak néztem), de most kiderült, hogy ez egy szőlőfajta, nagyon régi, állítólag már Mátyás király is ilyennel a szájában csókolózott,  ami aztán eltűnt, alig maradt belőle pár hajtás, de gracias por Pécsi Kutatóintézet megmenekült, megérte a klímaváltoztatós, szőlőkivágatós, hormonkezelt, feltupírozott, majd leértékelt, demagóg XXI. századot, és most folyékony halmazállapotban itt van a poharamban, ni. A csóka nagyon finom. Olyan, mint egy kadarka, amin feltekerték a volumét: fűszeres (szegfűszeg? ánizs?), a kadarkánál jóval tanninosabb, sűrű szörp- amit István hozott nekünk, az a nagyon kevés tavalyi csókácskából félliternyi hordóminta, elég fiatal, még persze kénes, de fátylain már lazán átkarmol a böcsületes, ízes, magyar szilaj. Sokoldalú, nagyon eredeti bor, kupából kellene inni, még akkor is, ha ez a mátyásozás gyaníthatóan hanta: a  legendaképzésben nyilván a csóka rokona, a holló…izé.. a ludas. Mondom is Istvánnak nagy lelkesedésemben, hogy ezt a fajtát el kellene szaporítani és divatossá tenni; biztos, hogy hipp-hop trendi lenne hétvégenként este Rúzsa Magdit hallgatni, mangalicakolbászt enni, jóféle csókát inni, bekecsbe böfögni. A magnum palackos kiszerelést meg hívhatnánk úgy, hogy Csóka Családnak. (István is bólogat csillogó szemekkel, azt hiszem, egy kicsit becsókáztunk.)

Január 20. A nap bora: Yapincak, 2011, Paşaeli, Törökország
A yapıncak egy helyi fajta a török Şarköy régióban, Trákiában. 21 napig 17 C fokon erjedt, majd 3 hónapig seprőn tartották, kétszer egy héten felkeverve a seprőt (batonnage). A bor egy része három hónapig hordóban érlelődött. Egyensúlyban lévő bor jó savakkal. Mindössze 1852 palack készült a török családi pincészetben. Julia Harding MW a következőképpen írta le a bort: “Világos aranyszínű bor. Határozott, jellegzetes, különleges illat, gazdag és citrusos. Élénk citromillat, mandarin, ásványosság és egy leheletnyi birs. Ízben is citrusos, élvezetes zamatok! Tiszta, ropogósan friss és meglepően telt – valószínűleg a seprőn tartás miatt. Mérsékelt alkohol. A hordós jegyek tartást, támogatást adnak a bornak, és nem adnak édességet a borhoz, mint azt oly sokszor tapasztalom amerikai tölgyfa hordók esetében.”
A Yapincak 2011 Julia Harding MW mesterkurzusán lesz kóstolható.

Január 18., A nap bora – Palmer Brut Millésimé 2004, Champagne

A Palmer egy olyan szövetkezet, amelyért nem rajong egy Hollywoodi csillag sem, viszont a kifinomult fogyasztók körében igencsak népszerű.Vajon mi az oka ennek? A Palmer & Co szövetkezet jelenleg 365 hektárt felügyel jelenleg, s a 2004-es Brut Millésimé a Montagne de Reims pinot noir területeiről származik. Ezen a tételen keresztül keressük majd a választ a népszerűség okára, március 8-án 13.30-tól a Secret Champagne workshopon, melynek előadója Márkus György lesz.

 

Január 12. A nap bora – Dobogó Kékfrankos, Zempléni borvidék
A Tokaji borvidék engedélyezett fajtái között nincsenek vörösborok, azonban érthető a tokaji borászok vágya, hogy vörösborokban is kipróbálják magukat. Domokos Attila, a Dobogó Pincészet borásza olyan pinot noirokat alkot, amelyekról ódákat zeng mind a szakma, mind a borkedvelők sokasága. Vajon a kékfrankos is ennyire jól sikerült? Ha igen, mi az oka, hogy csak egyszeri próbálkozás volt? (A képen Zwack Izabellával, a Dobogó Pincészet vezetőjével látható.
Megtudhatjuk Horkay András workshopján a VinCE Budapesten.
Január 9. A nap bora – Campfiorin, Masi, Olaszország

A venetóiak “szupertoszkán” bora – így helyesebben “szupervenetói’. A Masi birtok 1964-ben készítette el ezt a bort először, amivel forradalmasította a venetói borvilágot. A corvinella, rondinella és molinara szőlőkből készül az amaronéhoz hasonlóan szárított szőlőből. Rendkívül sokoldalú bor, az olasz tésztaételek mellé ugyanolyan kiváló, mint vadhúsok mellé. Létezik belőle magnum, sőt dupla magnum, és aki egyszer eljut hozzájuk, az belevághat egy vertikális kóstolóba is…
A bor a Masi mesterkurzuson lesz kóstolható.

Január 8. – A nap bora: Vinhão 2009 a portugál Aphros borászatból

A Vinho Verde régióból származik, ami szó szerint zöld bort jelent, az innen származó borok viszont a számtalan szóvicc ellenére nem zöldek, hanem egészséges fehérbor színük van. Most, hogy rendbe tettük, milyen a régió tipikus bora, kiderül, hogy a “zöld bor” fehérboros vidékén rubinszín vörösbor is készül, méghozzá a vinhao szőlőfajtából. Dr. Jamie Goodie blogger azt írja a szőlőfajtáról, hogy “amazing stuff”, amit valahogy úgy fordíthatnánk, hogy “bámulatos matéria” .

Ki ne akarna megkóstolni egy olyan bort, amilyet így szüretelnek?

A bor Julia Harding MW mesterkurzusán lesz kóstolható.

 

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Comments are closed