Előadók

Julia Harding MW, Egyesült Királyság

A nyelvész és szerkesztő első nekifutásra teljesítette a hírhedten nehéz Master Of Wine vizsgákat, ő lett évfolyamának legjobb diákja. Jancis Robinsonnal dolgozik főállásban, vele és Dr José Vouillamozzal közösen készítették el a tavalyi év legnagyobb könyvszenzációját, a Wine Grapes című monumentális kiadványt. Julia összegyűjtötte a lehető legfrissebb és legmegbízhatóbb statisztikákat az egyes szőlőfajtákról a világ minden sarkából, és hozzájuk felkutatott megbízható termelőket is. A VinCE Budapesten olyan szőlőfajták borait kóstoltatja majd mesterkurzusán, amelyekről még a legképzettebbek is alig hallottak.

Sandro Boscaini elnök, Masi, Olaszország

Mister Amarone – kapta nevet amerikai életrajzírójától, nem véletlenül: aki Antinori Toscanának, ő az Veneto tartománynak. A Masi birtokon ugyanis olyan borok készülnek, amelyek tükrözik a venetói jelleget, mégis egyediek és kifogástalan minőségűek. A Boscaini család a XVIII. században vásárolta első területeit. 1958-ban a Masi volt az első, amely azonosította a történelmi dűlőket Venetóban. Boscaini egyrészt kihalt szőlőfajtákat keltett életre, másrészt életet lehelt a híres olasz költő, Dante Alighieri birtokába. A Masi nevéhez fűződik a világ egyik legkedveltebb borának, az amarone stílusának modernizálása egy új szőlőszárítási metódus bevezetésével. A Masi-borok modernek, vonzóak, tökéletes egyensúlyban vannak. A Masi forradalmasította és művészi szintre emelte a venetói borászatot – ahogy Hugh Johnson is írta róluk.

 

Allegra Antinori, Olaszország

Az Antinori család a XIV. század óta foglalkozik borkészítéssel. Allegra a 26. generációt képviseli hugaival, Albierával és Alessiával, ám az első női trónörökösök a hosszú sorban. Birtokaik szerte Olaszországban legendásak, de Toscanán kívül Kaliforniában, Washingtonban, Chilében, Kolumbiában, Máltán, Romániában és a tolnai Tűzkő lejtőin is sikeresek. A bátaapáti tramini csúcséttermek borlapján gyakran szerepel aperitifként. Allegra vezeti a család Cantinetta étteremláncát, amelynek a neve egybeforrt a minőséggel éppúgy Fizenzében, Moszkvában vagy éppen New Yorkban. Olaszként szívügye a vendéglátás és a bor szerepe a gasztronómiában. „A legjobb, amit tehetünk az az, hogy az életmódunkat közel visszük az emberekhez”, mondja, és azzal magyarázza ezt, hogy az éttermeken keresztül Olaszországba cseppenhetünk anélkül, hogy repülőgépre szállnánk. „Mi, olaszok, az asztalnál élünk. A közös borozás is egyfajta kommunikáció a részünkről”. Az idei VinCE Budapest Dávid, Góliát mesterkurzusán a Tűzkő Birtokot képviseli, ahol a hazai birtokok mellett bemutatkozó külföldi testvérpincészetekkel találkozhatunk.

Dr. Jamie Goode blogger, Egyesült Királyság

A wineanorak.com nevű blogjával elnyerte a 2012-es év legjobb blogja címet (megosztva Helen McGinnel), a Wine Blog Award blogversenyen pedig szintén a legjobb helyezést kapta. (Még díjai sokaságát olvashatjuk itt: http://www.wineanorak.com/me.htm#top) Jamie Goodie Londonban élő borszakíró, jelenleg a The Sunday Express angol napilap kolumnistája. Egyik legjelentősebb díja a Glenfiddich által odaítélt Az év borszakírója díj volt 2007-ben. Rendszeresen publikál a The World of Fine Wine, a Wine Business International, a Wines and Vines, a Sommelier Journal, a The Drinks Business és az Imbibe kiadványokban. Első könyve, a Wine Science elnyerte a Glenfiddich díjat az italszakkönyvek kategóriában 2006-ban. Gyakran tart előadásokat, kóstolókat és rendszeresen bírál borversenyen, többek között az International Wine Challenge borversenyen. Számos televíziós műsorban is szerepelt már (Richard and Judy, Sky News, BBC Breakfast and BBC News Channel). Az International Sparkling Wine Symposium és a Sparkling Wine Review egyik szervezője. Növénybiológusként doktorált és évekig könyvkiadóként dolgozott, mielőtt elkezdte blogját, amely ma a világ egyik vezető boros blogja. Budapesten Jamie Goodie biodinamikus borokat kóstoltat workshopján.

Flying Culinary Circus, Norvégia

Főztek már számos hírességnek a maláj királytól a Guns and Roses rockegyüttesig. Egy Bocuse d’Or bajnok halszakértő, egy hentes, aki többek között Kevin Costner kaliforniai éttermében is dolgozott, egy szósz- és levesbűvész, aki Franciaországban, Szingapúrban és Dubaiban szerzett tapasztalatot és egy fűszermániákus, aki egy távoli norvég tájon, növények közt nőtt fel – ők mindannyian megjárták már a Michelin-csillagos konyhákat és saját éttermeik megnyitásán gondolkodtak, amikor találkoztak és sokkal jobb ötletük támadt. Megalapították a Flying Culinary Circus formációt, a világ egyetlen utazó szakácsbandáját. A fiúk március 10-én a budapesti közönséget kápráztatják el, és megmutatják, hogy a nem mindennapi attrakcióval elkészült fogásaik ízletesek is!

Andy Howard MW, Egyesült Királyság

A Birmingham Egyetemen diplomázott. 6 éve az angol Marks and Spencer szupermarketlánc borbeszerzője – bár a cégnél jóval régebb óta, 32 éve dolgozik. A borok iránti szenvedélye bő két évtizede alakult ki, ekkor elindított egy borklubot és elkezdett tanulmányokat folytatni. Hat éven keresztül bort is készített a franciaországi Gaillacban, ahol van egy saját birtoka. Howard legszívesebben a burgundiai és bordeaux-i borokat kóstolja, de jelentős potenciált lát a chilei és argentin borokban is. Lehet, hogy hamarosan kedvenceinek sora a magyar borokkal bővül? Howard egyike annak a hat előadónak, akik egy nem mindennapi mesterkurzuson bemutatják a Master of Wine oklevél hat különböző aspektusát – hat különleges boron keresztül.

Arno Steguweit víz-sommelier, Németország

“Hagyományos” borsommelier-ként kezdte pályafutasát, majd ő lett az első európai víz-sommelier, jelenleg pedig ő az egyetlen független víz-sommelier és szaktanácsadó. Számos német gourmet étteremben dolgozott, többek között a 2 Michelin-csillagos Fischers Fritz étteremben. 2007-ben elnyerte Az Év Sommelier-je díjat Berlinben. Egy másik két Michelin-csillagos helyen, az Adlon Hotelben létrehozott egy 70 tételből álló “vízlapot”. A pályafutása során egyre közelebb került a vizek témájához és egyre nagyobb szakértelemre tett szert. Németországban 500-féle ásványvízmárka kapható, így elképzelhetjük, hogy mekkora ismeretekkel kell rendelkeznie Arnónak! Fedezze fel a vizek ismeretlen világát, tapasztalja meg, hogy az egyes ásványvizeknek milyen hatása van a velük kóstolt borra. Sommelier-ket különösen szívesen látunk ezen a workshopon.

Angela Muir MW, Egyesült Királyság

A Cellarword International angol borászati szaktanácsadó cég igazgatója, társtulajdonosa. Angela Muir több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik a borszakmában, ebből 20 évet borbeszerzéssel töltött. Vásárlásai a borok teljes skálájára kiterjedtek az alacsony árú folyóbortól a bordeaux-i en primeur tételekig. 25 éve járja a világ borvidékeit, átlagosan az év felében úton van. A Cellarworld International Ltd. 1993-ban alakult, és van olyan ügyfelük, aki az első napon írt alá velük szerződést és még ma is ügyfelük, aki rendszeresen számol be az eladásainak növekedéséről. A Cellarworld International Ltd.-nek jelenleg vannak ügyfelei Kínában, Cipruson, Olaszországban, Franciaországban, Moldovában, Szlovéniában és az Egyesült Királyságban. Angela Budapesten olyan országok borait kóstoltatja, ahol jelenleg is háborúk dúlnak, egyes pincészetek azonban még a bombázások idején sem hagytak fel a borkészítéssel. Make wine not war című mesterkurzusa minden bizonnyal a 2013-as VinCE Budapest egyik legizgalmasabb programja lesz.

Trond Svendgård chef, Norvégia

Trond a sarki fény hazájában nőtt fel 1500 kilométerre északra Oslótól. Apja tengerész, így már gyerekként mindent megtanult a tenger élőlényeiről. 13 éves korában már tüsténkedett a falubeli partikon és hamarosan megszületett benne az elhatározás, hogy szakács lesz. Arról álmodott, hogy egyszer saját éttermet nyit. 16 évesen, kétévi szakácstanulmányok után búcsút mondott szüleinek és Oslóba ment, öt év múlva pedig Charles Tjessemmel megszerezte a világ legnagyobb szakácselismerését, a Bocuse d’Or szakácsverseny bajnoki címét (2003-ban). Ugyanebben az évben megnyitotta első éttermét, majd rövidesen még kettőt. Az éttermek sikeréhez rengeteg munka is kellett, és egy idő után rájött, hogy valami újat kellene csinálni, valami egészen különlegeset – és három barátjával megalakították a Flying Culinary Circust.

Caroline Gilby MW, Egyesült Királyság

1992-ben szerezte meg a Master of Wine minősítést. Növénybiológusként doktorált, de a borok kedvéért otthagyta a mikroszkópot. 1988-ban csatlakozott az Augustus Barnett borkereskedéshez, és hét éven keresztül borbeszerzőként dolgozott – ahol szőlő terem, abból az országból ő vásárolt. Vásárolt néhány tételes csomagokat, de többszázezer palackos szállítmányok beszerzését is bonyolított borszaküzletek, hotelek, éttermek számára. 1995-ben szakított a vállalati létformával és szabadúszú borszakíró és szaktanácsadó lett. Tagja a Borírók körének (Circle of Wine Writers), rendszeresen publikál a Decanter, a Harpers, a The Drinks Business, a VinCE és a Meiningers Wine Business International kiadványokban. Közreműködik Hugh Johnson Pocket Wine Guide-jában és más könyvekben (mint például az Oxford Companion to Wine). Rendszeresen bírál borversenyeken, többek között a Decanter World Wine Díjon, ahol a magyarországi borok bizottságának elnöke volt 2012-ben. Caroline egyike annak a hat előadónak, akik egy nem mindennapi mesterkurzuson bemutatják a Master of Wine oklevél hat különböző aspektusát – hat különleges boron keresztül.

Jane Masters MW, Egyesült Királyság

Jane Masters független borszakértő. A bordeaux-i bárászati egyetemen szerzett borászdiplomája után 1997-ben megkapta a Master of Wine címet. Tizenhárom éven keresztül dolgozott a Marks and Spencer-nél borbeszerzőként és a bor- és italrészleg vezetőjeként. Borászattal kapcsolatos ismereteit MBA képzéssel bővítette a London Business Schoolban.
Ez a háttér bő huszonöt éves borpiaci tapasztalattal egészül ki, hiszen kapcsolatban áll mind borkészítőkkel, mind kiskereskedőkkel olyan területeken is, mint minősítés, minőségi fejlesztés, borválaszték összeállítása, üzleti stratégia kialakítása, kommunikáció, továbbá különböző események és továbbképzések.
Jelenleg ő a Master of Wine Intézet megbízott alelnöke, illetve 2003 óta megválasztott bizottsági tag. Az International Wine Challenge zsűrijének tagja, és közreműködik a The Oxford Companion to Wine and Wine Opus kiadványban.

Mai Tjemsland MW, Norvégia

A norvég Master of Wine a GastroConsult cég tulajdonosa, amely cégcsoport két étteremmel, egy catering céggel és borbárral rendelkezik Olsóban. Ő az első norvég boraszakértőnő, aki MW diplomát szerzett. Mai a 8 wines, 8 lives, 8 MW mesterkurzus egyik előadója lesz, illetve ő lesz az egyik előadó a borászoknak szóló Sell me your wine, azaz Add el nekem a boromat című workshopon.

 

Tuomas Meriluoto MW, Finnország

A 36 éves szakértő társ és ügyvezető igazgató Finnország egyik vezető borimportáló cégénél, a Winestate Group Oynál. Tuomas munkája során együttműködik a világ számos vezető borászatával, többek között a Antinori, Baron Philippe de Rothschild, Cono Sur, Masi, Miguel Torres and Symington Family Estates borászatokkal. Rendszeresen oktat boriskolákban, előadásokat tart rendezvényeken, továbbá rendszeresen publikál különböző magazinokban. Részt vett boros oktató DVD és televízióműsor készítésében is. Tuomas 2009-ben szerezte meg a Master of Wine végzettséget, amivel a valaha volt második legfiatalabb diplomázó címet is megkapta. Tuomas a 8 wines, 8 lives, 8 MW masterclass egyik előadója lesz.

Jo Aherane MW, Egyesült Királyság

Az első borral kapcsolatos munkája a brit Oddbin borkereskedésnél volt, ahol a 90-es évek elején dolgozott. Ausztráliában tanult borászatot és itt diplomázott. Ausztráliában olyan ikonborászatokkal dolgozott, mint a Charles Melton és a Pipers Brook, de dolgozott olyan nagy cégekkel, mint a Jacobs Creek, a Leasingham és a Hardy’s. Ekkor már utazó szaktanácsadóként is tevékenykedett Spanyolországban és Franciaországban. 2004-ben visszaköltözött az Egyesült Királyságba, ahol a Marks and Spencer prémium szupermarketláncnál helyezkedett el. Az volt a feladata, hogy a világ borvidékeit járva kiváló, jó áron vásárolható tételeket találjon. Később a Harrods luxusáruház borvásárlója let, most pedig ismét szaktanácsadóként utazik szerete a világban.

Ronn Wiegand, MW, MS, USA-Magyarország

Ronn Wiegand egyszerre Master of Wine (1991) és a Master Sommelier (1986), aki 30 évig a Napa-völgyben élt, viszont néhány éve Tokajba költözött. 1988-tól a Restaurant Wine sommeliereknek és elsősorban ameikaiknak szóló szaklapot szerkesztette.
Felesége közös családi birtokukat, az Erzsébet Pincét vezeti, de természetesen Ronn is ki veszi a részét a munkából. Idén a VinCE Budapesten 8 Master of Wine társával együtt 1-1 boron át arról fognak mesélni, hogy mit tettek ők hozzá a borvilághoz.

Csizmadia-Honigh Péter, Egyesült Királyság

Csizmadia-Honigh Péter egy Londonban élő magyar, aki boroktatás szervezésével foglalkozik főállásban illetve szabadúszóként ír és bort termel. Rendszeresen publikál a VinCE Magazin hasábjain, illetve ír még a Sommelier India és a The Greek Star (Chicago, USA) magazinoknak is. A Royal Somló borászat társtulajdonosa, és juhfark bora megtalálható Budapesten a Budapest Bisztróban, illetve Amsztedam és London Michelin csillagos éttermeiben.

 

Laurent Gotti, Franciaország

Franciaországban élő író, újságíró. A Hospices de Beaune – The Saga of a Winemaking Hospital, azaz a Hospices de Beaune – Egy borász kórház története című kötete azt a különleges intézményt mutatja be, ahol minden év novemberében borkereskedők és gyűjtők gyűlnek össze, hogy az értékes és különleges burgundiai borokból egy-egy egész hordónyi tételt vásároljanak. Laurent Gotti workshopján érdekességeket mesél az árverésről, és természetesen kóstolót is hoz az árverési tételekből. A workshop végén olyan tokaji hordómintákat kóstolhatnak vakon a résztvevők, amelyek egy hasonló árverésen fognak majd elkelni.

Darrel Joseph, Ausztria

A bécsi illetőségű Darrel Joseph Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa borainak és borvidékeinek szakértőjeként a nagy-britanniai Decanter és Harpers Wine & Spirit, a német Meininger’s Wine Business International és az osztrák wein-pur kiadványaiban publikál. Továbbá az amerikai Wine Spectator lapban jelennek meg cikkei, és közreműködik Hugh Johnson Pocket Wine Book-jában. Darrel volt az angol nyelvű szerkesztője Alkonyi László Tokaj – A szabadság bora című könyvének.
Bíróként is részt vesz nemzetközi borversenyeken, úgymint a megújult londoni Decanter World Wine Awards, a Concours Mondial de Bruxelles, a Berlin Wine Trophy, a magyarországi Pannon Bormustra és a horvátországi Vinistra versenyeken. Európa szerte tart borkóstolásokat és bemutatókat különböző borklubok, borászati iskolák, üzleti és magánügyfelek számára, többek között a London International Wine Fair részére. A 2013-as VinCE Budapesten Darrel Joseph az osztrák borokról tart workshopot.

Dr. Paolo Lopes, Portugália

Borszakértő, aki komoly tapasztalattal rendelkezik a borászat, elsősorban a borcsomagolás területén. Paulo Erdőmérnöki szakon diplomázott a lisszaboni Műszaki Egyetemen, majd 2005-ben Borászat és Szőlészet PhD. fokozatot szerzett a bordeaux-i Faculté d’Oenologie-n. Cédric Saucier-vel és Yves Glories-val együttműködve hozzájárult olyan területek fejlődéséhez, mint a különböző borlezárók oxigénátengedő képességének, illetve a palackozott borok kémiai és érzéki minőségére gyakorolt hatásának vizsgálata. 2006 óta az Amorim & Irmãos Kutatás és Technikai menedzsereként az R&D projektek tervezésért és kivitelezésért felelős, továbbá szakmai segítséget nyújt az Amorim ügyfeleinek és a Sales/Marketing osztályának a termékfejlesztésben és különböző borászati szemináriumok megtartásában. Paulo 2011-ben megszerezte a BEM Management School (Bordeaux) Wine MBA fokozatát A borlezárók fajtáinak szerepe a fogyasztói elvárásokkal, az árézékenységgel és a kanadai ökocímkézett borokkal kapcsolatos vásárlási kedvvel összefüggésben című dolgozatával. Paolo Lopes a Closure Impact Workshop előadója lesz, amely a különböző lezárók borokra gyakorolt hatását mutatja be.

 

Herczeg Ágnes borszakértő, Magyarország

Herczeg Ágnes AIWS (nemzetközi borakadémikus), WSET Certified Educator és Master of Wine hallgató több mint 10 éve foglalkozik a borokkal. 2010-ben jelent meg Borok a konyhában című könyve, rendszeresen bírál és publikál a jelentősebb hazai szaklapokban. 2011 februárjától az egri Gróf Buttler birtok vezérigazgatója lett, jelenleg a cég szaktanácsadója. A VinCE Budapesten 2013-ban egy olyan ország borászatát mutatja be, ahonnan nem számítanánk csúcsminőségű borokra. Ez az ország Kína, amely egyre többet hallat magáról. Herczeg Ágnes mesterkurzusán egyenesen Kínából érkező borokat kóstolhatunk!

Márkus György Champagne-szakértő, Magyarország

Könnyen lehet, hogy Champagne-ban többen ismerik, mint Magyarországon. Bejáratos minden Champagne-házba, a neve hallatán felderül a pincemesterek arca. A Central European Wine Institute oktatójának negyedévente megjelenő Burgundia és Champagne című kiadványát a hazai borkedvelők gyakorta forgatják. Tavaly részt vehetett a Veuve Clicquot „Balti Esemény 2012” elnevezésű összejövetelén, ahol többek között Tom Stevensonnal együtt kóstolta azt az 1839-es champagne-t, amelyre 2010-ben svéd búvárok bukkantak a Balti-tenger közepén.
Idén tavasszal olyan termelőktől és szövetkezettől és az általuk készített champagne-okról hallhatunk és kóstolhatunk, amely a termőterület több mint kétharmadát birtokolja. Vajon miben más egy termelőszövetkezet, mint egy champagne-ház? Lehet-e minőségbeli különbségekről beszélni, s ha igen, akkor kinek a javára? Minden kiderül március 8-án a szakmai napon! Egy biztos: olyan pezsgőket kóstolhatunk itt, amelyeket a borkereskedésekben hiába keresnénk.

Horkay András boriskola vezető, Magyarország

A legfiatalabb hazai WSET-akkreditációval rendelkező boriskola igazgatója. A CEWI-t (Central European Wine Institute) Toronyi Zsuzsával és Patkó Gáborral alapította 2010-ben. A CEWI megalakulása óta több, nemzetközileg is elismert oktatóval számos bor- és gasztronómiai tanfolyamot kínál az egynapos idegen nyelvű Hungary in Depth kurzustól a WSET felsőfokú képzésig. A CEWI oktatási tematikájában különös hangsúlyt fektet Magyarország és a világ borászata mellett a Közép-Kelet Európai régió borainak, régiós adottságainknak megismerésére. Tematikus kóstolóin, mesterkurzusain Kárpát-medencei szőlőfajták régiónkénti adottságait, stílusbeli eltéréseit, sokszínűségét vizsgálják.
Horkay András a borok és ételek párosításáról is elsőkézből gyűjti a tapasztalatokat, „civilben” ugyanis társtulajdonosa a Ham Factory bisztrónak. Rendeszeresen bírál jelentősebb hazai szaklapok tesztjein, hazai borversenyeken.
A VinCE Budapesten olyan borokat mutat be, amelyeket csak egyszer készítettek el alkotóik, azóta már a szőlőt is átoltották vagy más egyéb okból a borok egyszeriek és megismételhetetlenek. Aki kíváncsi ezekre a “kihalás előtti” példányokra, annak a workshop kihagyhatatlan!
www.cewi.hu

Hans Kristian Larsen chef, Norvégia

Egy távoli viking településen született – nem csoda, ha megőrül a húsokért… Hentesnek tanult és körbeutazta a világot, hogy tudását tökéletesítse. Dolgozott többek között Thaiföldön, Dubaiban és Ausztráliában, de szakács volt Kevin Costner kaliforniai éttermében is, ahol olyan sztároknak főzött, mint a Depeche Mode, Claudia Shiffer, Opera Winfrey, Mel Gibson, és nem utolsó sorban a The Jackson family. Aztán kalandos élete újabb fordulatott vett: három barátjával megalapította a Flying Culinary Circust, amellyel eddig 44 országban kápráztatták el vendégeiket, most pedig a budapesti közönség is ámulhat “ételzsonglőri” képességein.

Mathias Spieler Bugge chef, Norvégia

A szószok fennkölt tudományát Franciaországban sajátította el, majd találkozott Tor, Trond és Hans chefekkel, megalakították a Flying Culinary Circust, Mathias azonban nem hagyta abba a tanulást. A “cirkuszos” utazások mellett Dubaiban elvégezte a Vendéglátó-ipari Akadémiát, ahol módja volt olyan szállodákban és éttermekben munkatapasztalatot gyűjteni, mint a hétcsillagos Burj al Arab, a sivatagbeli Bab al Shams és a Jumeirah Madinat. A főzés iránti szenvedély és a tudásvágy vitte Dubaiból Szingapúrba, ahol hat hónapig a legendás történelmi Raffles hotelben dolgozott. A világ különböző tájain gyűjtött tapasztalatok mind tetten érhetők konyhaművészetében, amelyekkel március 10-én a budapesti közönséget fogja majd elbűvölni.

Csetvei Krisztina, Magyarország

Kevesen tudják, hogy Krisztina a Béres Szőlőbirtoknál kezdett, mint bormarketing-gyakornok, miközben a Műszaki Egyetem Gazdaságtudományi Karának műszaki menedzser szakán tanult. Lassan, de annál határozottabban jött elő az az elhatározása, hogy 30 éves korára saját borát szeretné kezében szorongatni, miközben születésnapja alkalmából koccint barátaival. Mór a hazaérkezés és a szerelem érzéseivel ragadta meg, így már az sem volt kérdés, hogy az a bizonyos 30-as bor, hol fog elkészülni. Borait ezúttal a Wine Kids előadáson kóstolhatja majd a közönség, ahol 4 másik fiatal borásszal együtt beszélgetnek Litkai Gergellyel, milyen is első generációs borásznak lenni.

Kis Tamás, Magyarország

2010 májusában szerzett diplomát a Budapesti Corvinus Egyetemen borászként. Gyakorlati időszakát már a St. Andrea Pincészetnél töltötte, s azóta is Dr. Lőricz György egyik jobbkeze. Hiába él Egerben, azért le-le kacsintgat Somlóra, ahol saját borait készíti nagy serényen. A VinCE Budapest Wine Kids előadásán a Somlói Vándor Pincészet Vándor nevű borát kóstolhatja majd a közönség az ifjú borásztól, méghozzá a 2010-es és a 2011-es évjáratokat. Elöljáróban csak annyit, hogy Tamás ígéretesnek látszik ebben a műfajban, hiszen a VinCE Magazin újdonság tesztjének 3. helyezettje lett a Vándor 2011, 2012 novemberében.

Istvándi Tamás, Magyarország

A Balaton körül kóstolgatva két hasonló nevű borászattal is találkozhatunk. Ezúttal a kevésbé ismertre szeretnénk felhívni a figyelmet. Istvándi Tamás is kijárta a leendő borászok kötelező iskoláit, és családi borászatukon kívül egy monumentális gazdaságot is vezet. Tamást már láthattuk a Borvacsora és a Boszorkánykonyha című televíziós műsorokban is. A VinCE Budapest Wine Kids elnevezésű előadásán 4 másik borásztársával 10 boron át Litkai Gergely vezetésével fedezhetjük fel a leendő új borcsillagokat.

Bakó Ambrus, Magyarország

Ha osztanánk év felfedezettje díjat, akkor biztosan a Villa Sandahl pincészetnek osztanánk ki a 2012-eset. Mindeddig két bort küldtek nekünk, és mindkettő 5 csillagot ért el nálunk. Alighanem, ez 100%-os teljesítmény. Bakó Ambrus, a borász viszont nem csak itt sikeres, hiszen a Bortársaságban kapható borai komoly követőkre találtak, olyannyira, hogy az utolsó palackokat halászták össze nekünk a VinCE Budapest Wine Kids workshopjára. 1 előadás, 1 stand up comedy, 5 borász, 10 bor, 90 perc, 1 jegy. Mit gondolnak?

Litkai Gergely, Magyarország

A Dumaszínház állandó tagjának – a többi humoristához hasonlóan – van ám igazi szakmája is, méghozzá jogász. Többszörös Bonbon-díjas, egyszeres Karinthy-gyűrűs humorista, a Rádiókabaré egyik szóvivője, a Comedy Central csatorna és a Dumaszínház főszerkesztője, főleg háttérember, de ő is a fényre vágyik. Egyszer úgy nyilatkozott, hogy a színpadon kívül minden törvényt és szabályt betart. Hát nézzük, hogy néz ki ez, ha 5 borász és 10 bor lesz a társ mindebben a Wine Kids workshopon, szombat délután.

Kiss Gábor, Magyarország

Az erdélyi születésű borász kézlenyomatát érezhetjük a Matias-borokban. Saját bevallása szerint nemcsak magával szemben kell igényesnek lennie, hanem a borral szemben is. Az élvezeti értékből nem akar veszíteni, eredetit akar és jót. A kihívás teljesítése érdekében mindenre hajlandó, így nem csoda, hogy egy ideje már biogazdálkodást vezetett be a saját szőlőjében. A nála készülő boroknál törekszik arra, hogy ízükben felfedezhető legyen a terület, a fajta, az évjárat, de a borász személyisége is. Ha ezek kiérződnek egy borból, akkor eredeti, egyedi és lemásolhatatlan. Innen kapta egyik bora a „Code” nevet, mert jellegzetességei alapján ebből a borból minden információ dekódolható. Na, ezt fejtse meg a kedves olvasó! Természetesen segítünk, hiszen Gábor is és borai is ott lesznek a Wine Kids workshopon, Litkai Gergő moderálásában.

Raphael Reybier, Franciaország

Raphael Reybier, CEO Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtoknál, amely a Domain Reybier csoporton belül a Cos d’Estournel testvérbirtoka. Raphael, Michel Reybier fia, a Tokaj-Hétszőlőnél történt 2009-es tulajdonosváltást követően fokozatosan vette át a cég vezetését. Lyonban született, eleinte multimédiával foglalkozott szerte a világban (USA, Egyesült Királyság, Kanada, Kuba), majd csatlakozott a családi vállalkozáshoz és a burgundiai egyetemen borászati diplomát szerzett. Fontosnak, érdekesnek tartotta a feladatot, és mára teljesen beleszeretett Tokajba, és a Hétszőlőbe. Minden hónapban Tokajban tölt legalább egy hetet, és napi szinten, aktívan részt vesz a birtok életében. Legfontosabb feladatának Tokaj hírnevének visszaállítását, és a Hétszőlő külkereskedelmi kapcsolatainak fejlesztését tartja. Raphael Reybier a David, Goliat Masterclass egyik előadója.

 

Dr. Kovács Tibor, Magyarország

Dr. Kovács Tibor birtokigazgatóé volt az a nemes feladat a rendszerváltást követően, hogy az 1502-es alapítású, történelmi Hétszőlő dűlőt visszaállítsa eredeti pompájába, és felépítse a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtokot, amely mára a világ egyik, és 2012-ben Magyarország legszebb birtokává avanzsált. Sikerült elérnie, hogy a lösz talajon fekvő, több történelmi dűlőt is magába foglaló birtokon egy teljesen egyéni Tokaji borstílus alakuljon ki, amely lágy, kecses, elegáns, könnyed stílusjegyeket kölcsönzött a Hétszőlő borok mindegyikének Kovács Tibor a David, Goliat Masterclass egyik előadója. Tibor Kovács is a speaker of David, Goliat Masterclass.