Flying Culinary Circus

Főztek már számos hírességnek a maláj királytól a Guns and Roses rockegyüttesig. Egy Bocuse d’Or bajnok halszakértő, egy hentes, aki többek között Kevin Costner kaliforniai éttermében is dolgozott, egy szósz- és levesbűvész, aki Franciaországban, Szingapúrban és Dubaiban szerzett tapasztalatot és egy fűszermániákus, aki egy távoli norvég tájon, növények közt nőtt fel – ők mindannyian megjárták már a Michelin-csillagos konyhákat és saját éttermeik megnyitásán gondolkodtak, amikor találkoztak és sokkal jobb ötletük támadt. Megalapították a Flying Culinary Circus formációt, a világ egyetlen utazó szakácsbandáját. A fiúk március 10-én a budapesti közönséget kápráztatják el, és megmutatják, hogy a nem mindennapi attrakcióval elkészült fogásaik ízletesek is!

 

Egy kis ízelítő abból, hogyan dolgoznak:

Egy recept pezsgőimádóknak a sarki fény hazájából:

Champagne-leves nem akárhogy tálalva…
4 személyre előételként
4 tengeri sün
1/2 liter halleves
2 dl tejszín
1/2 dl tej
1/2 dl champagne
10 gramm vaj
citromlé
só és frissen őrölt bors
újhagyma
Vágjunk le egy szeletet a tengeri sün “szája” környékén. Nyissuk ki a sünt mint egy tojást, és a levét fogjuk fel egy pohárban. Kaparjuk ki óvatosan a narancsszínű, csillagot formázó kaviárt, lehetőleg úgy, hogy egben maradjon. Mossuk ki a sün belsejét alaposan hideg vízzel.
Forraljuk a sünök levét addig, amíg csak három evőkanálnyi marad. A hallevest ugyancsak redukáljuk le 2 dl-nyire. Öntsük össze a kettőt, adjuk hozzá a a tejszínt és a tejet és az egészet forraljuk addig, amíg csak 3 dl marad. Tálalás előtt közvetlenül tegyük az egészet a vajjal és a pezsgővel egy mixergépbe, és habosítsuk fel. Tálaljuk a sün házában a kaviárral együtt, és szórjuk meg frissen vágott újhagymával.

Trond Svendgård chef, Norvégia
Trond a sarki fény hazájában nőtt fel 1500 kilométerre északra Oslótól. Apja tengerész, így már gyerekként mindent megtanult a tenger élőlényeiről. 13 éves korában már tüsténkedett a falubeli partikon és hamarosan megszületett benne az elhatározás, hogy szakács lesz. Arról álmodott, hogy egyszer saját éttermet nyit. 16 évesen, kétévi szakácstanulmányok után búcsút mondott szüleinek és Oslóba ment, öt év múlva pedig Charles Tjessemmel megszerezte a világ legnagyobb szakácselismerését, a Bocuse d’Or szakácsverseny bajnoki címét (2003-ban). Ugyanebben az évben megnyitotta első éttermét, majd rövidesen még kettőt. Az éttermek sikeréhez rengeteg munka is kellett, és egy idő után rájött, hogy valami újat kellene csinálni, valami egészen különlegeset – és három barátjával megalakították a Flying Culinary Circust.

Hans Kristian Larsen chef, Norvégia
Egy távoli viking településen született – nem csoda, ha megőrül a húsokért… Hentesnek tanult és körbeutazta a világot, hogy tudását tökéletesítse. Dolgozott többek között Thaiföldön, Dubaiban és Ausztráliában, de szakács volt Kevin Costner kaliforniai éttermében is, ahol olyan sztároknak főzött, mint a Depeche Mode, Claudia Shiffer, Opera Winfrey, Mel Gibson, és nem utolsó sorban a The Jackson family. Aztán kalandos élete újabb fordulatott vett: három barátjával megalapította a Flying Culinary Circust, amellyel eddig 44 országban kápráztatták el vendégeiket, most pedig a budapesti közönség is ámulhat “ételzsonglőri” képességein.

Mathias Spieler Bugge chef, Norvégia
A szószok fennkölt tudományát Franciaországban sajátította el, majd találkozott Tor, Trond és Hans chefekkel, megalakították a Flying Culinary Circust, Mathias azonban nem hagyta abba a tanulást. A “cirkuszos” utazások mellett Dubaiban elvégezte a Vendéglátó-ipari Akadémiát, ahol módja volt olyan szállodákban és éttermekben munkatapasztalatot gyűjteni, mint a hétcsillagos Burj al Arab, a sivatagbeli Bab al Shams és a Jumeirah Madinat. A főzés iránti szenvedély és a tudásvágy vitte Dubaiból Szingapúrba, ahol hat hónapig a legendás történelmi Raffles hotelben dolgozott. A világ különböző tájain gyűjtött tapasztalatok mind tetten érhetők konyhaművészetében, amelyekkel március 10-én a budapesti közönséget fogja majd elbűvölni.

A csapat egyik tagja, Tor Jørgen Kramprud Arnesen éppen a VinCE idejére várja gyermekét, ezért őt egy svéd chef, Anders Gustaffson fogja helyettesíteni.