Mesterkurzusok és workshopok a VinCE Budapesten

Mind a mesterkurzusok (masterclass), mind a workshopok ültetett kóstolók, ahol egy (vagy több) sztárelőadó kalauzolja a résztvevőket a borok világában. A mesterkurzusok a 200 fős mesterkurzusteremben zajlanak, míg a workshopokra maximum 100 ember ülhet be, így ezek interaktívabb, kötetlenebb kóstolók. Először vásárolja meg a napijegyet (1 Day Tasting Ticket) a választott napra vagy napokra, majd tetszés szerint megszervezheti programját a mesterkurzus- vagy workshopjegyek megvásárlásával.

Champagne Bollinger masterclass – az angol királyi udvar pezsgője
Korábban gyakorlat volt, hogy a nagy champagne-ok alapborát fahordóban érlelték – ma ez a hagyomány szinte teljesen kiveszett. A Bollinger pezsgőház azonban nem szakított a múlttal, és úgy tűnik, ez jó döntés: a ház 1829-es alapítása óta sikerült megőrizniük függetlenségüket. A Bollinger ma a világ egyik legnépszerűbb pezsgője úgy, hogy szakmai berkekben is óriási elismertségnek örvend. Az angolok kedvenc pezsgője: a Bollinger a királyi udvar hivatalos beszállítója, a brit pezsgőrajongók pedig kedvesen Bollynak becézik. A Bollinger a 007-es ügynök favoritja, összesen 13 James Bond-filmben látható a jellegzetes Bollinger-címke.
Az előző évek tapasztalatából okulva alighanem ez lesz a legkelendőbb mesterkurzus. A részletek még tárgyalás alatt állnak, de érdemes figyelni hírlevelünket a Bollinger-jegy értékesítés indulásáról, mert a jegyek biztosan elfogynak majd.
Március 9., szombat, 9.30-11.00, Mesterkurzusjegy ára: 3000 Ft

10 wines, 10 lives, 10 MW masterclass
A Master of Wine Intézet kezdettől – 2010-től – a VinCE Budapest együttműködő partnere, a világ legnagyobb presztízsű boroktatási intézménye minden alkalommal jelen volt a rendezvényen. Összesen mindössze 301 ember volt képes eddig teljesíteni az óriási tudást és hosszú évek gyakorlását igénylő vizsgát. Korábban a VinCE Budapesten inkább a Master of Wine kóstolási metódusra fektették a hangsúlyt előadásaikon, most viszont bepillantást engednek életükbe, döntéseikbe, és egy-egy boron át azt mutatják be, hogy Master of Wine szakemberként mit adtak a világnak. Előadók: Jane Masters MW borász, szaktanácsadó és az MW Intézet alelnöke, Julia Harding MW borszakíró, Jancis Robinson munkatársa, Mai Tjemsland MW norvég étteremtulajdonos és szaktanácsadó, Jo Ahearne MW, a londoni Harrods luxusáruház főbeszerzője, Angela Muir MW szaktanácsadó, Caroline Gilby MW a balkán és Közép-Európa szakértője, Andrew Howard MW borbeszerző (Marks and Spencer), Tuomas Meriluoto MW finn borkereskedés-tulajdonos és Ronn Wiegand MW és Master Sommelier, aki amerikai származású, de jelenleg Tokajban él.
Március 9., szombat, 11.30-13.00, Mesterkurzusjegy ára: 3000 Ft

Masi masterclass – Amarone, amore mio!
A szárított szőlőből készült borok egészen különleges ízvilágúak – aki egyszer ilyet kóstol, nagy eséllyel örökre rabja lesz. Az amarone az olasz Veneto tartományának leghíresebb szárított szőlőből készült bora, a Masi pedig a vidék első birtoka. Ugyanaz a család, a Boscaini család vezeti a birtokot most, amelyik hét generációval ezelőtt megvásárolta az első területeket. Sandro Boscaini, a család most regnáló feje különösen sokat tett a Masi-hagyatékhoz a Dante Alighieri birtok megszerzésétől a szárítási technológia modernizálásáig. Elévülhetetlen érdemei miatt többek között könyv is készült róla Mister Amarone címmel – Budapesten pedig ő maga, az Amarone Ember tart mesterkurzust páratlan borokkal, köztük egy muzeális tétellel.
Március 9., szombat, 13.30-15.00, Mesterkurzusjegy ára: 3000 Ft

Prosecco Villa Sandi masterclass – az olaszok kedvenc buborékjai
A prosecco Olaszország, de nagy eséllyel a világ legnépszerűbb buborékos bora. A többségük tartályban erjesztett, de hagyományos, méthode traditionelle módszerrel is készül pezsgő a prosecco (más néven glera) szőlőből. A Villa Sandi az egyik legkiválóbb termelő az északolasz Valdobbiadene gyönyörű vidékén. A VinCE Magazin 2012. Decemberi pzsgőtesztjén a Villa Sandi Millesimato 2011-es, tartályban erjesztett pezsgője a kategóriája győztese lett! A Villa Sandi zamatos proseccóit maga a főborász, Stefano Gava mutatja be.
Március 9., szombat, 15.30-17.00, Mesterkurzusjegy ára: 3000 Ft

 

Gaja masterclass – kultuszborok a piemonti ikonborászatból
A barbaresco királya – így nevezik Angelo Gaját, az olasz Piemont régióban, Langhe területén található, 1859-ben alapított pincészet fejét. Angelo Gaja az alapító dédunokája, és nem kevesebbet köszönhet neki Piemont, minthogy modernizálta a vidék borait. Ő vezette be az almasavbontást a vidéken, de a fracia barrique hordós érlelésben és a francia szőlőfajták használatában is úttörő volt – édesapja rosszallása ellenére. Gaja vezette be a grand cru árakat is – egy Gaja-bor ma státuszszimbólum, akár egy Krug pezsgő vagy egy Château Lafite-Rothschild bor. Budapesten az új generáció, Angelo Gaja lánya, Gaia Gaja mutatja be a kultikus pincészet borait.
Március 9., szombat, 17.30-19.00, Mesterkurzusjegy ára: 3000 Ft

Make wine not war masterclass– borok háború sújtotta országokból
A libanoni Chateau Musar a bombázások közepette is folytatta a munkát és ismerünk olyan örmény pincészetet, amely csak csempészve tudta kijuttatni borait az embargo miatt. Grúzia, Ciprus, Törökország, Izrael ugyancsak olyan országok, ahol a puskaporos hangulat nem csak átvitt értelemben van jelen. Angela Muir MW 25 éve járja a világot, az év felén úton van, megfordult már mindenhol, ahol szőlőt termelnek. Olyan egzotikumokat mutat majd be mesterkurzusán amelyekkel sem a borszaküzletekben, sem más kóstolókon nem találkozhatunk.
Március 10., vasárnap, 9.30-11.00, Mesterkurzus ára: 3000 Ft

 

Julia Harding masterclass – sosem kóstolt szőlőfajták borai
Cabernet, pinot grigio, chardonnay – szeretjük és ismerjük jól ezeket a szőlőfajtákat, de valljuk be, néha unjuk is őket kissé. Julia Harding MW, Jancis Robinson MW és dr. José Vouillamoz nem kevesebbre vállalkozott, minthogy felkutassa és bemutassa a világ összes (!) szőlőfajtáját. A Wine Grapes című, tavaly megjelent monumentális mű 1400 szőlőfajtát vonultat fel, Julia Harding MW ebből válogat 8-félét. Jelenleg az előkóstolásnál tart, de hamarosan közzétesszük a borsort! Annyi azonban már biztos, hogy Julia egyik kedvenc tétele, Walter Massa piemonti borász Timorasso nevű bora kóstolható lesz (az évjárat még egyeztetés alatt). A 2006-os tételről eképpen ír Julia a www.jancisrobinson.com oldalon.
Március 10., vasárnap, 11.30-13.00, Mesterkurzusjegy ára: 3000 Ft

 

David, Goliat masterclass – hazai nagyok és külföldi “ikonpárjuk”
Alighanem a 2013-as VinCE Budapest egyik legemlékezetesebb mesterkurzusa lesz az a kóstoló, ahol nagyszerű hazai birtokok és külföldi testvér- vagy anyapincészeteik mutatkoznak be. Biztosan ott lesz a toszkán csúcsborászat, az Antinori-birtok Allegra Antinori képviseletében hazai birtokukkal, a Tűzkő Birtokkal, a bordeaux-i csúcsborászat, a Cos d’Estournel maga a tulajdonos, Raphael Reybier képviseletével, és hazai “leánya”, a Tokaj Hétszőlő, Kovács Tibor birtokigazgatóval. Gere Attila és Franz Weninger a “joint venture”, azaz a sikeres közös vállalkozás gyümölcseit mutatják meg.
Március 10., vasárnap, 13.30-15.00, Mesterkurzus ára: 3000 Ft

 

China masterclass – az ázsiai tigris borban is élre tör
Sokkoló hír járta be a borvilágot 2011-ben: az angol Decanter borversenyén, a Decanter World Wine Díjon a 25 legmagasabb elismerést jelentő Nemzetközi Trófea (International Trophy) egyikét egy kínai bor nyerte el, méghozzá a magasabb árú cabernet kategóriában! A He Lan Qing Xue borászat Jia Bei Lan 2009-es cabernet alapú házasítása csak az első a sikerszériában, a 2012-es versenyen – ugyancsak Londonban – valóságos éremeső (sőt az angol hail kifejezéssel élve valóságos éremzuhatag) érte a kínai bortermelőket. Vajon jogos ez a sok díj? Valóban ennyire zseniálisak a kínai borok? Máshogy fogalmazva: valóban ilyen remek borok kerülnek ki abból az országból, ahonnan eddig csak a nagy márkák másolása került a hírekbe? A legjobb, ha erről magunk győződünk meg Herczeg Ágnes mesterkurzusán.
Március 10., vasárnap, 15.30-17.00, Mesterkurzus ára: 3000 Ft

 

A Miele bemutatja:
Flying Culinary Circus masterclass – a serpenyők zsonglőrei

A norvég chefcsapat a világ egyetlen utazó szakácsformációja. A fiatal chefek hihetetlen mutatványokra képesek tűzzel, jéggel és akrobatikával, de mindez mit sem érne, ha nem lenne komoly szakmai múltjuk. Bocuse d’Or aranyérem, 2 Michelin-csillagos éttermek konyhái, európai, amerikai és ázsiai csúcséttermek mind bővelkednek önéletrakzaikban külön-külön is, együtt azonban tudásuk és vonzerejük is meghatványozódik – és nem utolsó sorban veszettül jóképűek. A VinCE Budapest mesterkurzusán bemutatják főzőtudományukat, és a végeredményt természetesen meg is kóstolhatják a résztvevők.
Március 10., vasárnap, 17.30-19.00, Mesterkurzus ára: 3000 Ft

 

Secret Champagne workshop– az üzletben fel nem lelhető buborékok
A termelőszövetkezet szó a világ ezen felén szitokszónak számít, a másikon pedig egy jól működő termelési modellt jelent. Champagne-ban az egész borvidék 2/3-át a termelők és szövetkezetek tartják kézben, ami óriási mennyiség – a pezsgőikről mégis keveset hallunk. Hogy miért, és vajon ezek is vannak-e olyan jók, mint a sztárolt pezsgőházak tételei – ezt mind megtudjuk a szakmai nap egyik legizgalmasabb workshopján, amit az a Márkus György tart, akit jobban ismernek Champagne-ban, mint itthon.
Március 8., péntek, 13.00-15.00, Workshop ára: 2000 Ft

Water Sommelier workshop
Arno Steguweit az első “víz-sommelier” Európában, aki “rendes” sommelier-ként kezdte pályafutását. A workshopon megmutatja, hogy a különböző vizek milyen hatással vannak az együtt kóstolt borokra. Sommelier-knek kihagyhatatlan program!
A borokat a Zwack Izabella Borkereskedés válogatta össze nekünk.
Március 8., péntek, 15.30-17.00, Workshop ára: 2000 Ft

 


Wines of Ausztria workshop

Itt vannak a szomszédunkban, a hazai boltok mégis alig kínálnak osztrák borokat. Pedig azok a ropogós zöld veltelinik, azok a végtelen hosszú rajnai rizlingek, azok a feszes, mégis gyümölcsös kékfrankosok, milyen nagyszerűek tudnak lenni! És igen, a desszertboraik is mesésen finomak…
Darrel Joseph Bécsben élő amerikai borszakértő nyolc boron keresztül mutatja be Ausztria jelenét és varázsának, sikerének titkát.
Március 9., szombat, 9.30–11.00, Workshop ára: 2000 Ft

 

Jamie Goodie Biodynamic workshop, a 2012-es év bloggere és a biodinamikus borok
A földbe temetett, preparátummal töltött szarv, a hold járásához való alkalmazkodás, a preparátumok “dinamizálása” bizony első hallásra megütközést kelt. Mégis működik – mondják azok, akik nem kis fáradsággal és kockázatvállalással átálltak a biodinamikus szőlőművelésre – és egyben biodinamikus életre. A világ élvonalába tartozó, sokszoros díjazott wineanorak.com borblog tulajdonosa, a biológus professzor Jamie Goodie tárgyilagosan, a pro és kontra érvek felsorakoztatásával taglalja a témát – zseniális biodinamikus borok társaságában.
Figyelem: mindössze 70 jegy kapható!
Március 9., szombat, 11.30-13.00, Workshopjegy ára: 2000 Ft

 

Closure Impact workshop – borok fejlődése
A Bor minősége nagy mértékben függ az oxigéntől kezdve a bor készítésétől egészen az érési folyamatokig. Palackozás után a borlezáró gázzáró tulajdonságai befolyásolják az oxigén és a bor kapcsolatát. A kérdés az, hogyan jut az oxigén a borba, és milyen hatással van rá? Melyik a legjobb borlezáró? Többek között ezekre a kérdésekre kapunk választ Dr Paulo Lopes (Faculty of Oenology, Bordeaux University and Amorim R&D) előadása során, aki bemutatja legutolsó publikációját arról, hogy a parafa-, a műanyag és az alumínium dugó miképp nyújt különböző oxigén-beáramlást a palackozás után, és elmagyarázza a bor érzéki tulajdonságaira és önmagában a bor életére gyakorolt hatásukat. Az előadás során informatív, példákkal alátámasztott bemutatót tart az üvegben végbemenő eltérő borérésekről, melyhez a közönség részvételére is számít.
Március 9., szombat, 13.30–15.00, Workshopjegy ára: 2000 Ft
Az Origo bemutatja:

Wine Kids workshop és stand up comedy
Fiatal borászok, akik munkahelyük, egy nagy borászat alapozása mellett a saját “gesztenyéjüket” is szeretnék érvényesíteni. A fiatal borászok és boraik kóstolójának a stand up comedy-kből ismert Litkai Gergely ad különleges pikantériát, aki az egész workshop moderátora lesz. A borászok között lesz már biztosan Bakó Ambrus, Kis Tamás és Csetvei Kriszti.
Március 9., szombat, 15.30–17.00, Workshop ára: 2000 Ft

 

Villány prémium terroirjai workshop
Itt természetes a vendégszeretet, az összefogás, a munkába vetett hit, a minőségért való elköteleződés, és maga a föld, amely életet ad… természetesen. Magyarország mosolygós borvidékét,  s a termőhelyet  12 villányi pincészet prémium borain keresztül mutatják be, maguk a borászok. Tartson velük és kóstoljon tiszta érzékkel, vallomásaikat hallgassa nyitott szívvel!
Március 9., szombat, 17.30-19.00, Workshop ára: 2000 Ft

 

Sell your wine to me! – Add el nekem a borod!
A vasárnap reggeli workshop elsősorban borászainknak szól, éppen ezért tettük a borkiállítás nyitása elé, reggelre. Mai Tjemsland MW oslói étteremtulajdonos és gasztotanácsadó lesz az egyik szakember a workshop paneljében, de még mellette 2-3 gasztonómiában és borban jártas szakember biztosan lesz. Kötetlen beszélgetés tanácsadás, kérdés-felelet, kóstolás, címkemustra – minden, ami segíthet azoknak, akik szeretnének borukkal bekerülni híres éttermekbe, de egyelőre nem jártak sikerrel.
Március 10., vasárnap, 9.30–11.00, Workshop ára: 2000 Ft

 

Burgundy Auction workshop – az árverések izgalmas világa
Minden év novemberében kereskedők és gyűjtők sokasága gyűlik össze Burgundia központjában, Beaune városában, ahol egy egykori kórház patinás épületében, a Hospice de Beaune termeiben az arany árában mért burgundi borokat a termelők hordóban bocsájtják árverésre. A jótékonysági aukcióról könyvet írt Laurent Gotti mutatja be a sokáig egyedülálló rendezvényt – természetesen burgundy borokkal kísérve –, az előadás végén pedig egy hazai vonatkozású párhuzamról is lerántjuk a leplet!
Március 10., vasárnap, 15.30-17.00, Mesterkurzusjegy ára: 3000 Ft
Az Origo bemutatja:

One time wines workshop – Egyszervolt borok – kóstoló a mesebeli történetekhez
Egyszer volt… egy elképesztő terület, netán egy rég elfeledett szőlőfajta. Vajon mi készteti a borászt arra, hogy képtelen tájakon termesszen teljesen más vidékre való bort? Hogyan jön el az a pillanat amikor egy pincészet eldönti, márpedig ő a csókaszőlőt igenis újjáéleszti. Olyan borokat válogattunk össze, ahol nem csak a bor, hanem a hozzá fűződő mesebeli történeteket is érdemes meghallgatni. Aki szeretne megkóstolni ezeket a fantasztikus, és egyedülálló példányokat, az jöjjön el Horkay András workshopjára.
Március 10., vasárnap, 11.30-13.00, Workshop ára: 2000 Ft

Feteasca and friends – leányka fehérben és feketében 
A fetească regală,magyarul királyleányka, hungarikum, amely Erdélyből származik. A fetească neagră Románia fő kékszőlőfajtája, a hazai szakértők a kékfrankoshoz szokták hasonlítani – nem azért, mert hasonlít rá, hanem mert ugyancsak gyümölcsös és egyedi karakterrel bír. Aki szeretne egzotikus kiruccanást tenni a szomszédos, ám annál ismeretlenebb borvidékekre, annak kihagyhatatlan a “Leánykakurzus”.
Március 10., vasárnap, 13.30-15.00, Workshop ára: 2000 Ft

Grand Opening Party
A VinCE Budapest nyitófogadása a Corinthia Hotel Budapest pompás báltermében március 8-án, este 8-tól 11 óráig. A belépő tartalmazza a bőséges büfévacsora árát üdítőkkel, kávékkal és természetesen borokkal. A fogadáson jelen lesznek a VinCE Budapest kiállító borászai és a VinCE Budapest meghívott külföldi vendégei, az előadók, borvásárlók és újságírók. A fogadás célja a kapcsolatépítés, ismerkedés kötetlen hangulatban.
Március 8., péntek, 20.00-23.00, Party ára: 8000 Ft

A VinCE Borbár ingyenes kóstolói (pontos időpont és teljes menetrend február 10-én):
– Chilei Temperamentum: Syrah, Carmenere & Carignan

A szinte végtelenül hosszú ország, Chile a borászok paradicsoma, hiszen az éghajlatok változatosság szinte kimeríthetetlen. A kostoló keretén belül a dél-amerikai ország izgalmas vörös boraival ismerkedhetünk meg: syrah, carmenere és carignan a legjobb pincészetektől.
– Krétai őshonos fajták
Kréta szigete a labirintusba zárt Minotauruszról ismert legjobban. A kostoló abban fog segíteni, hogy a krétai őshonos fajták labirintusában jobban eligazodjunk, illetve a cél, hogy beleizleljünk a mediterrán életérzésbe.
– Német élcsapat: Erste Lage Rieslingek & Spätburgundiak

A német VDP bortermelői szövetséget nem kell bemutatni, az ország élcsapatát képviselik. Három – három rajnai rizling és pinot noir tételen keresztül fogjuk felfedezni, hogy milyenek a csúcsborok.
– Indiai ízek: egy vadonatÚJ Világ
A bor világ térképe még mindig bővül, s ezúttal India borait fogjuk a poharakba tölteni. Klasszikus szőlőfajták, indiai terroir és kifogyhatatlan szenvedély. Hat csúcsbor fog minket végigkalauzolni Nashiktól Bangalore-ig.
– Magyar Virtus: Szekszárdi Kadarka
Szinte klisé, hogy a magyar borászat felismerhetetlen módon átalakult az elmúlt 20-25 év alatt. Az egykoron nagy mennyiségben termelt Kadarka ma sokkal kisebb palackszámban kerül piacra. A szekszárdi pincék kadarkáin keresztül fogjuk áttekinteni, hogy milyen potenciál rejlik ebben a fajtában, tényleg a könnyedebb testű, fűszerezettségben gazdag vörösek új magyar csúcsát jelenthetik majd?!